Ivry_ts_01
Ivry_ts_02
Ivry_03_web
Ivry_ts_04
Ivry_05_06_web
Ivry_07_web
Ivry_ts_03
Ivry_04_web
Ivry_10_web
Ivry_11_web
Ivry_ts_05
ICGS-08
ICGS-10
ICGS-09
ICGS-07
ICGS-05
ICGS-13
ICGS-14
ICGS-06

Location:
Ivry-sur-Seine [94]
Client:
SADEV 94, Ville d’Ivry
Surface:
8 650 m²
Team:
EPDC, Mebi [tce]
Budget:
19.7ME HT
Project leader:
Mickaël Hassani
Status:
ongoing,
building completed septembre 2015
Program:
School complex of 18 classrooms with gymnasium, leisure centre and 131 dwellings for students and researchers
HEQ:
performance

The building is formed as a landscape of successive terraces covered with vegetation. This layout orients the whole plot towards the south, which provides maximum light to the courtyards, circulation areas and classrooms, that take full advantage of this high landscape. The area’s flexibility allows for multiple orientations, and viewpoints across the courtyards and the heart of the plot. At the north-east end, the most urban area, the student residence building is designed not to cast any shadow over the courtyards. Compact, it has 9 floors, and is surrounded by a double skin that is provided by an outside space. This extends the living area of each apartment and allows residents to benefit from a panorama view and a mostly east and west-facing orientation. This layout provides a comfortable light that can be individually managed thanks to fixed and sliding perforated metal panels.