Lille_05_web
Lille_06_web
Lille_01_web
Lille_07_08_web
Lille_03_web
Lille_02_web
Lille_04_web
Lille_09_web
Lille_11_web
Lille_10
LMC-02
LMC-01

Location:
district Moulins in Lille [59]
Client:
Conseil général de la Seine Saint Denis
Surface:
13 853 m²
Associated architects:
AvantPropos architects
Designer:
Studio Joran Briand
Team:
HDM ingéniérie [fluides, structure] ACT environnement [HQE] Becquart [éco] Flandres analyses [acoustique] KVDS
Budget:
21 ME HT
Satus:
Under construction, 2015
Program:
College for 500 pupils, boarding school with 100 beds, Handisport complex with a C type hall and a culture centre (dance studios, orchestra hall etc)
HEQ:
high performance

The school is both open to the city and laid out as a ring around a central south-facing courtyard. Two areas stand out:
The ground floor is geared towards pedestrians, combining transparency while marking out the ground of the plot.
The higher area, which is treated as topography and allows the identification of the three fundamental elements of the project: the school, the sports hall and the boarding school. This ensemble is united by a pre-patinated zinc covering, that creates the same emblematic urban feel to the plot as the local area. A ring of vegetation crowns the whole of the courtyard roof and offers great visual comfort to users and locals alike. This heightened landscape, enlivened by a gentle topography, complements the more urban zinc roofs.