New Headquarters of the APHP

Work spaces open to their environment within the Saint Antoine Hospital

The Saint Antoine hospital site is a real city within the city. Autonomous in its functioning and permeable to the neighbourhood, it has gradually become denser over the last century. The new headquarters is located on a plot of land lined with buildings (including a ground floor + 10 storeys) and already used extensively as a relaxation area by the hospital's employees. Respecting this place means respecting the habits of the 3700 employees who work on the site every day. The project is compact, does not affect the luminosity of the neighbouring buildings and frees up a green area equivalent to 50% of the plot of land that will be accessible to all. An amphitheatre is placed under this new landscape topography. The triangular and radiating shape of the building generates three directions. The new headquarters does not turn its back on any neighbouring building and all the façades are treated with the same care. The glazing is generous and the balconies flow around it, providing a uniformity of light to the work spaces and spectacular views of the hospital, the garden and Paris from the top floors.

New Headquarters of the APHP nouveau-siege-aphp-22

Respect for the existing environment, the preservation of views as well as optimal and flexible functionality over time are all conditions that guided the placement and volume. The design of the facades is based on a sober and largely glazed architectural reading, highlighting the transparent base and the slender balconies.

New Headquarters of the APHP nouveau-siege-aphp-000
New Headquarters of the APHP nouveau-siege-aphp-13
New Headquarters of the APHP nouveau-siege-aphp-14

For the balance of the site, we propose to find a green heart in the block compatible with the new programme.  By planting on top of all of the programmes located in the base and by reconstituting a hilly landscape, we create a gentle topography inviting people to walk on this new ground.

New Headquarters of the APHP nouveau-siege-aphp-11
New Headquarters of the APHP nouveau-siege-aphp-05
New Headquarters of the APHP nouveau-siege-aphp-06

A public place with trees, this planted area will be the centre of exchanges. The layout of the garden is designed to increase the permeable surfaces and to accentuate the planted landscape continuity. The plant species have been chosen from among those indigenous to the Ile-de-France region.

New Headquarters of the APHP nouveau-siege-aphp-12
New Headquarters of the APHP nouveau-siege-aphp-18
New Headquarters of the APHP nouveau-siege-aphp-15

The continuation of our research into providing spaces for flora and fauna is applied here by the construction of a 390 m² biodiverse1 wall in collaboration with the company CBC. Continuing the garden, this perimeter wall surrounds the auditorium that supports the planted hill. The substrate forms a continuum, from the permeable ground to the roof garden.

Biodiverse wall / ChartierDalix in partnership with the Museum of Natural History (CESCO laboratory) and the Paris Malaquais School of Architecture (GSA laboratory).

New Headquarters of the APHP nouveau-siege-aphp-42
New Headquarters of the APHP nouveau-siege-aphp-41
New Headquarters of the APHP nouveau-siege-aphp-40
Location

Paris 12

Client

APHP

Area

9,485 m²

Team

CBC (Contractor), Etamine (Heq), Tess (facade), Inex (TCE), Lasa (Acoustic), Majorelle (Space Planning), AE75 (costing), Jean Louis Ducreux (ecologist)

Cost

€27 M before tax

Phase

Delivered in june 2022

Project manager

Tomoko Karakawa, Patrick Bourgeois, Camille Genoud

Mission

Complete (Space Planning)

Program

APHP headquarters, work and meeting spaces (type of meeting room 120 people), Amphitheatre (ERP 5 W) and garden

Certification

HQE Excellent, Ready to Osmoz, E+C-

Photos

ChartierDalix

Images

ChartierDalix