web-Blg4-janv15
02
08
07
06
05.
web-Blg3-janv15
01
BLG-23
03
09
04
web-Blg910janv15
web-Blg7-janv15
BLG-09
BLG-08
BLG-04

Location:
Zac Seguin Rive de Seine
Boulogne Billancourt [92]
Client :
SAEM Val de Seine
Surface :
6 766 m²
Budget :
18 ME HT
Project Leader :
Sophie Deramond
Team :
EVP [structure], CFERM [fluid], F.Bougon [economist], F.Boutté [HEQ], AEU [urban ecology], Biodiversita [biodiversity]
Status :
Completed in July 2014
Program :
18 classes school and regional sporthall
HEQ :
High performance
Photographers :
©David Foessel
©Cyrille Weiner

At the heart of the large ongoing urban renovation of the area including the now well-known Ile Seguin, where Renault used to have their main factories, Chartier Dalix Architectes just won the competition for an innovative type of school. It will be mixed with a public gymnasium and both will be covered with a “living” shell, hosting a wide range of local fauna and flora, from bugs to owls through different species of trees and plants. The matter being to simulate a self-contained ecosystem, a landscape and a view for the surrounding buildings, a rich field of explorations and discoveries for children. In this complex context we opted for a plain architecture, connecting volumes and fonctions into a fluid shape. This artificial topography generates hollows and bumps, paths and sheltered areas, with no rupture or arrangement.The school is an extruded bit of territory, a both human promoted and self growing canopy landscape. Following this logic, class rooms softly curl up arround playgrounds and vegetated areas, increasing contacts and views.