1 Ext ok
1 ext
2 Int ok
2 ext
3 Int ok
4 Int ok
5 Int ok

Location:
La Courneuve [93]
Client:
SGP
Surface:
2 300m²
Team:
Tractebel, Egis Rails, Egis Bâtiment, On Group, Elioth
Project leader:
Sophie Deramond
Budget:
55 M
Satus:
On going
Programme:
GPE station

The “Six Routes” station’s hall is a crossing space. This disposition links the urban space to the inside, creating a dialogue between the new station and the direct surroundings. The hall becomes a core part of the urban space.
The ground floor arch is a notable space, inspired from the vast halls of the first train stations, real entrance points of the cities. This urban element was revisited in a much contemporary way: its alcoves frame the inside space, and the arch ends onto the façade, thus creating an easily identifiable space on the “Six Routes” roundabout.
We propose the use of bricks as principal identity material, in keeping with the industrial past of La Courneuve. This enables many different possible implementations such as walls, arches, or clerestories.