Offices in structural wood, Montjoie district

A new headquarters for the Regional Health Agency, between two gardens opening onto the neighbourhood

Located in the Montjoie district, this office building stretches across the diagonal of its site avoiding any direct views onto its neighbors. This layout gives way to two large open-air gardens that offer significant wooded areas overlooking the adjacent streets. One of the two gardens is bordered by a linear gallery, a bioclimatic space for walking and meeting which connects the various amenity spaces of the building. The project is constructed with a structural wood structure left exposed on the inside, which combines the strong identity of an innovative working space with that of an ecologically responsible construction.

Offices in structural wood, Montjoie district bureaux-montjoie-saint-denis-16

The site offers four sides without any adjoining buildings: this is an opportunity to both assert the identity of the headquarters building and to develop a design that dialogues with a pre-existing built environment characterised by a strong heterogeneity.

Offices in structural wood, Montjoie district bureaux-montjoie-saint-denis-13
Offices in structural wood, Montjoie district bureaux-montjoie-saint-denis-20
Offices in structural wood, Montjoie district bureaux-montjoie-saint-denis-14

The distribution of the built masses and planted spaces are envisioned in a relationship of permeability so that the project's external spaces enrich the surrounding public spaces. The project is designed to be very compact in order to create generous open green spaces around, levers for the perpetuation and balance of a new ecosystem that fits into the ecological design of the Zac and the region.

Offices in structural wood, Montjoie district bureaux-montjoie-saint-denis-15
Offices in structural wood, Montjoie district bureaux-montjoie-saint-denis-30
Offices in structural wood, Montjoie district bureaux-montjoie-saint-denis-31

The wood structure, left exposed on the inside, makes it possible to greatly reduce the carbon emissions linked to the construction. The wood also creates a pleasant environment, conducive to concentration.

Offices in structural wood, Montjoie district bureaux-montjoie-saint-denis-09
Offices in structural wood, Montjoie district bureaux-montjoie-saint-denis-21
Offices in structural wood, Montjoie district bureaux-montjoie-saint-denis-05
Offices in structural wood, Montjoie district bureaux-montjoie-saint-denis-24
Location

Saint-Denis (93)

Client

BNP Paribas Immobilier

Area

24,400 m²

Team

RF Studio (interior design), Bollinger & Grohmann (facades), Berim (HVAC), Alto Engineering (AMO Environmental), Dal (economist), D’ici là (landscape in the design phase),Franges Paysages (landscape in construction phase), Terrell (structure), Capri (acoustician), SOCOTEC (control office), SSI Consulting (coordination ssi), Bureau Veritas (coordination sps), AH Conseil-Ascaudit (elevators), CERES (restaurant), Claude Fort Ingénierie (AMO vrd), Foundation Space & Vision (BIM management)

Cost

€57 M before tax

Phase

Delivered in november 2020

Project manager

Sébastien Chevance, Nicolas Jentellet, Pierre Paillou

Mission

Architectural design and construction supervision

Program

Offices with service areas (catering, business centre, fitness) and commercial premises

Certification

“French Hqe Standard for commercial buildings” certification, applicable from 21 May 2014, compliance with RT 2012 thermal regs., “Effinergie +” label, “Hqe passeport” – exceptional, Certified Positive Energy and Carbon Reduction Building, level E2C1

Photos

Camille Gharbi, Takuji Shimmura